Wednesday, August 19, 2009

Penangan H1N1




Semalam aku pi KRK , hari ni aku pi GP..BEST gler..banyak la gak boleh blajar..
Tapi one thing yang menarik perhatian aku..patient ramai giler semalam & hari ni
Semua datang ngan fever or sore throat or cough..& most of them nak check sama ada diorang kena H1N1 ke tak..memang ni satu kesedaran yang menakjubkan yang patut diberi tepukan gemuruh.

Tapi kan kesedaran ni sebenarnya membebankan doktor-doktor yang ada kat klinik..
sian pulak aku tengok diorang kepenatan..penat melayan patient gak..penat nak reassure diorang yang diorang sebenarnya bukan dapat H1N1 tapi flu biasa jek...Yelar..sumer orang risau diorang kena h1n1 termasuklah aku..hehe.

Tadi, aku dengar satu fact baru pasal h1n1 dari Dr.Balqhis, doktor kat klinik GP yang aku pi tadi..dia kata menurut kajian MOH, almost 98% rakyat malaysia sekarang dah positive H1N1.Kalau tak caya try wat throat swab..probability for it to be positive is high! Tapi yg mana immuniti dia bagus biasanya tak develop symptom or kalo ada pun mild jek..So maksudnyer, walaupun kita ada H1N1 tapi kita masih sihat & risk untuk jadi severe macam kes lain adalah sangat rendah..

Yang develop complication and severe H1N1 and death mostly among the high risk group...such as elderly >65 years old, children <5 years old, pregnancy, immunocompromised patient macam HIV or AIDS or patient under chemotherapy and macam2 lagi la..aku rasa sumer ni dah dihebahkan kat TV or mana-mana media kan? So just go through for futher information...

Sekarang kte dah tak wat checking H1N1 kat airport for foreigner sebab benda ni dah jadi pandemic dah..I mean widespread dah..so, even bukan foreigner pun boleh dapat. Those yang dapat flu biasa-biasa jek dinasihatkan self-quarantine kat umah selama 3-7 hari, minum air banyak-banyak, amalkan kebersihan tangan dan diri & amalkan pakai mask bila keluar ke tempat crowded. Orang yang sihat pun dinasihatkan pakai mask ble p tempat ramai orang coz virus H1N1 bleh merebak dalam jarak hanya 1 meter! So beware!

Apa-apapun..ingat apa-apa dz yg dapat pun tu sumer dari Allah..kalo Dia nak timpakan penyakit tu kat kite..orang yang tak immunicompromised pun bleh dapat sakit ni..So, banyak-banyakkan berdoa mintak dijauhkan dari penyakit ni..sebab bila dah teruk susah nak diubati..Wallahualam..

1 comment:

  1. Betul tu..smua orang dah takut ngan H1N1,
    sy lagi r..dok kt australia, lagi byk kes..huaahhh

    ReplyDelete

Just share what you think..tq